Wat is gezond eten?

Tray With Veggies
Reclames op tv en tijdschriften staan vandaag de dag vol met woorden als: light, minder vet, bewust, biologisch, suikervrij, extra vezels en ga maar door. Door al die verschillende informatie is het soms lastig om nog te kunnen bepalen wat nou echt gezond is om te eten.
Naast al die reclames word je ook nog eens overspoeld door programma’s die gaan over afvallen en diëten. Het lijkt wel of je, als je slank en gezond wilt blijven, sowieso op dieet moet. En als je een beetje sexy lichaam wil, dan moet je leven zoals de Hollywood sterren, die zogenaamd op flesjes water en blaadjes sla leven.
Onzin natuurlijk! Om gezond en slank te blijven hoef je helemaal niet allemaal lightproducten te gebruiken. Eigenlijk zijn er veel simpelere criteria voor gezond eten. Houd je je hier aan en beweeg je ook voldoende, dan eet je gewoon gezond!

10 Tips:
1) Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. Dat wil zeggen: voedsel dat door moeder natuur is gemaakt en niet door de fabrikant. Luister naar je lichaam, eet bewust, langzaam en stop met eten voordat je je vol voelt. Sla geen maaltijden over, structuur is erg belangrijk in een gezond eetpatroon.
2) Variëren is de sleutel tot gezond eten, maar je moet zeker opletten met wat je eet. Zo moet je goed op letten met het nuttigen van vet. Het kan heel jammer zijn en het hoeft zeker niet verkeerd te zijn. Je lichaam heeft namelijk vetten nodig, omdat het een bron is van onverzadigde vetzuren, vitamine A, D en E en voor energie. Maar het te veel eten van vet vergroot de kans op hart en vaat ziekten. Dus zeker eten met mate.
3) Eet met aandacht en niet op de automatische piloot. Ga nadenken bij wat je eet en drinkt. Mindfulness is een therapievorm waarbij je met meer aandacht leert leven. Dat zou je kunnen helpen om te stoppen met gedachteloos eten. Wees je bewust van je keuzes, eet aan tafel, neem de tijd en kauw en proef goed. Mindful met je mond vol!
4) Kies voor bruin als basis. Volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkoren ontbijtgranen en volkoren pasta. Boordevol met vezels voor een goede darmwerking en voor een vol gevoel.
5) Moeite met 2 ons groenten per dag? Voeg lekkere verse groenten toe aan je pastasaus. Even de staafmixer erdoor en je hebt een heerlijke volle saus.
6) Heb je vaak last van een snackmoment op de bank. Verhuis eens van de bank naar de keukentafel. Wedden dat de snack anders smaakt?
7) Bakken in kokosolie: Bakken in kokosolie heeft als unieke eigenschap dat de goede vetten niet ‘kapot gaan’. Zoals wel het geval is bij oliën zoals zonnebloemolie en sojaolie. Deze oliën bevatten vooral lange keten vetzuren. Dit zijn vetten die moeilijk afbreekbaar zijn en zij zorgen voor veel vetopslag. Kokosolie bevat middellange keten vetzuren. Deze worden razendsnel in het lichaam opgenomen. Dit zorgt direct voor meer energie en minder vet massa.
Bovendien bevat kokosolie minder calorieën dan andere bak vetten.
8) Eet zo min mogelijk suiker. Het levert veel calorieën, geeft pieken in je bloedsuikerspiegel en je krijgt er rimpels van. Gebruik liever een natuurlijke zoetstof: Stevia.
9) Spreek met jezelf een grens af tot waar je mag afvallen. Dit helpt te voorkomen dat je erin doorschiet.
10) Eet gevarieerde kleuren! Elke kleur groente bevat weer andere vitamines, door elke dag te varieren met kleur, krijg je alle nodige groente en vitamines binnen.

Top